Meniti mencari keseimbangan (SLACKLINE)

Assalamualaikum





Have you ever heard about Slackline?
Maybe it's still new...
baru kepada sesiapa yang baru mendengarnya..

"Slacklining is a practice in balance that typically uses nylon or polyester webbing tensioned between two anchor points. Many people suggest slacklining is distinct from tightrope walking in that the line is not held rigidly taut (although it is still under some tension); it is instead dynamic, stretching and bouncing like a long and narrow trampoline. The line's tension can be adjusted to suit the user and different types of webbing can be used to achieve a variety of feats. The line itself is usually flat, due to the nature of webbing, thus keeping the slacker's footing from rolling as would be the case with an ordinary rope. The dynamic nature of the line allows for tricks and stunts. "

panjang sangat explaination ni.. 
ok lah.. dipendekkan cerita...
slackline ni macam satu tali yang memiliki beberapa lebar tertentu ditegangkan iaitu diikat pada setiap hujungnya. Then, kita berdiri (nak berlari pun boleh..hihi.) untuk mencari keseimbangan diatasnya..
nampak mudah tapi bila dah melaluinya,baru tahu apa itu slackline.. ^_^
Btw,. terdapat pelbagai trick yang boleh dilakukan pada slackline.

Aku sendiri seronok bermain slackline.
Honestly,.. it's quite difficult untuk mencari keseimbangan.
Pada yang baru, banyak yang perlu dilatih terutamanya cari keseimbangan untuk berdiri di atas slackline tersebut.



lawatan dari Elephant Slackline Singapore ke Rockworld
*aku sedang mencari keseimbangan (sibajubiru)


Pasang slackline di UTM setiap petang.

Maybe pada mulanya adalah untuk bersuka-suka..
But..once dah start serius,.. maka giatlah berlatih untuk mencuba trick yang lain pula.

Btw,..keselamatan tu jangan lupa.
jangan sedap-sedap meniti, melompat, bounce atas slackline, sampai terlupa keselamatan.
memang jatuh itu normal, but bila dah kerap jatuh.. tak elok lah pulak kan.. ^_^

Bila dah berjaya melakukan beberapa tricks dalam slackline..
bolehlah try pasang slackline kat tempat-tempat tinggi pulak..
Ada bran.....??? 









nkckpckit : Falling is normal...

Cikgu PN. Powered by Blogger.