Bila oksigen terlebih,karbon dioksida kurang......

Assalamualaikum



'Aduh..time-time ni lah tak selesa dada ni.'
Aku urut dada sambil tarik nafas dalam-dalam.

biasa manusia asma,lelah atau semput bila sakit dada,
tapi lain pulak aku.

'Sigh......!'
'Jangan mengeluh lah. tak baik.'
Aku mengeluh orang marah.
sedangkan sebab lain.

Gejala ni berlaku since form 5,
paling teruk di Matriks.

Ini lah akibatnya kekurangan karbon dioksida dalam darah.
Pelik ? Mungkin ini jarang berlaku.
Namun pada aku,agak terseksa bila ianya datang.

Aku capai plastik yang tidak berapa besar,
aku lekap kat mulut,then tarik nafas dalam dan lepas.
Buat beberapa kali,
then........LEGA!

Kawan aku yang tak pernah lihat,
mungkin akan tergelak.
Weird ? Maybe.....

Tapi...itulah yang aku perlu lakukan bila dada ini tak selesa untuk bernafas.
Pada yang tak tahu,mungkin pelik.

Pada yang tahu,
so,tak hairanlah aku membawa plastik ketika melakukan aktiviti luar.


Information about Lack of Carbon dioxide in blood
Bila semua orang fikir oksigen adalah gas penting untuk badan,dalam pada masa yang sama carbon dioksida turut main peranan dalam respiratory system.Sedikit perubahan concentration of CO2 in arterial blood boleh merubah segala-galanya.

Ianya dikenali sebagai hypocapnia ;
(hypocapnia refers to the condition of reduced CO2levels in the arterial bloodstream and is the opposite condition of hypercapnia.Hypocapnia can also be self induced, by hyperventilation.)

Hyperventilation menurut Wikipedia ;
(Hyperventilation or overbreathing is the state of breathing faster or deeper than normal,[1] causing excessive expulsion of circulating carbon dioxide.[2] It can result from a psychological state such as a panic attack, from a physiological condition such as metabolic acidosis, can be brought about by lifestyle risk factors or voluntarily as in the yogic practice of Bhastrika. It often occurs together with labored breathing, which, in contrast, can also be a response to increased carbon dioxide levels.)

Causes ?
STRESS!!!

Symptoms ?
i.Anxiety
ii.breath deeply
iii.mouth breathing when exercise
iv.sighing

Treatment ?
i.Paper bag treatment. 
(while effective and simple, may lead to excessive CO2 increase and cause loss of CO2 sensitivity in certain groups of people. As a result, mainstream medicine does not support its use anymore. )
ii.Breathing exercise.




dari sumber : normal breathing, wikipedia





nkckpckit : tak hairanlah aku seperti mengeluh saja. 

Comments
6 Responses to “Bila oksigen terlebih,karbon dioksida kurang......”
  1. kismis says:

    kita same... tp org lain tak paham... sedih

  2. Anonymous says:

    yap.. sy mrasa prkara y sama.. penah trjadi skali shj..skg xde da. tp, risau kalau brulang kmbali. thnks for the share ya

  3. Anonymous says:

    pe sbb jd gitu ye? ade x cra nk cure? sy pn gitu gak...n de worst thing sy rse penat yg amt luarbiasa n rse mcm nk collapse j..pale pn pening x berenti...huhu:(

  4. Adel Lea says:

    Smlm aku d hantar ke emergency ward ,tekejut jg bla doc ckp aku terlebih oksigen dlm bdn, agak pelik jg, x pernh dgr penykt mcm ni sblm ni.. memang sgt terseksa bla sakit ni dtg, seakan terkena heart attack pn ada jg, huhuhu

  5. anuar says:

    Aku baru kene hari tu..mmg teruk giler..doc kata terlebih oxcigent dalam badan...sampai kene sesak nafas..kebas2 satu badan..mengigil..siap rasa jantung ditarik2..mcm nak kene heart attack..haishhh..

  6. Anonymous says:

    baru 1st time berlaku pada aku..cramp kedu2 belah tangan..terpaksa hantar ke sepital

Cikgu PN. Powered by Blogger.