Bas lagi,....

Salam,...



Duduknyer aq di hdpan monitor komputer aq ni,..
dengan rasa sedih,.
aq nk share dengan korg pasal kemalangan yang membabitkan Bas,...



Korg perasan tak,...?
sekarang ni bnyk sgt ke kemalangan yg melibatkan bas express,...
*aq perasan sgt,...
Aq rasa ngeri plak bile dgr pasal kemalangan2 ni,..
ramai yg mati dlm kes ni,...
So,.d cni,..
aq nk tunjukkan kemalangan bas yg berlaku dari bulan Oktober till Disember,...



10 Oktober 2010
SEREMBAN: 12 terbunuh dan 40 cedera apabila bas express Delima dalam perjalanan dari Melaka ke Kuala Lumpur terbabas sebelum terbalik di Kilometer 223 Lebuhraya Utara-Selatan (Plus) dekat Pedas,Negeri Sembilan,kira-kira jam 7.40 malam.





Pasal kes yg ni,.amat tinggalkan kesan pada aq,...
coz dulu masa aq bljr di Matriks Melaka,..
aq selalu berulang-alik ke JB dengan bas ni,
aq terkejut sgt2 bile bas ni yg terlibat dlm kmlgn ngeri ni,..
Aq bersyukur sgt2,aq selamat takde ape2,..
*Alhamdulillah,....




29 Oktober 2010
KARAK: 7 remaja yang menyertai rombongan membabitkan 44 anggota belia dari Kampung Baru,Siong,Baling,Kedah,terbunuh apabila bas yang mereka naiki terbalik ketika menuruni bukit selepass bertolak dari Genting Highlands di Genting Sempah,Kilometer 36 Lebuhraya Karak.








1 Disember 2010
HULU SELANGOR: Seorang pemandu bas express dan 9 penumpangnya parah selepas kenderaan yang dinaiki merempuh belakang sebuah bas express lain yang terbabit kemalangan di Kilometer 420.8 Lebuhraya Utara-Selatan (Plus) arah Kuala Lumpur berhampiran susur Bukit Tagar,di sini,pada jam 6.15 petang.








1 Disember 2010 
KUALA TERENGGANU: Seorang pekerja kilang yang akan berkahwin awal tahun depan maut,manakala 6 penumpang serta pemandu bas express cedera dalam kemalangan di Kilometer 29,Jalan Kuala Terengganu-Kuantan berhampiran Kampung Gong Beris,Marang.Dalam kejadian jam 3.30 pagi,Mohd Shahabudin Sudin,24,dari Kampung Tasek Kubu,Pengkalan Berangan,Marang meninggal dunia di tempat kejadian.






15 Disember 2010
NIBONG TEBAL: 2 parah,manakala 12 cedera ringan dalam kemalangan membabikan sebuah bas kilang dan treler di Kilometer 153.2 Lebuhraya Utara-Selatan (Plus) arah selatan selepas susur Tol Bukit Tambun,dekat sini.






16 Disember 2010
TAWAU: 4 kakitangan Jabatan Penjara Tawau terbunuh dan 21 cedera apabila bas yang dinaiki 25 petugas jabatan itu terjunam ke dalam gaung di Kilometer 32,Jalan Penampang-Tambunan Kota Kinabalu.






20 Disember 2010 (Terkini)
IPOH: Dalam kejadian kira-kira jam 11.40 pagi itu,24 pelancong Thailand dan 3 rakyat tempatan terbunuh manakala 10 lagi parah apabila bas persiaran dua tingkat dinaiki mereka terbabit kemalangan di Kilometer 15,Jalan Cameron High;ands-Simpang Pulai,berhampiran Kampung Juang.











hmmm,...
sangat terukkan,..?

Cuba korang perhatikan betul2 tarikh kemalangan bas berlaku,
de yang terjadi pada hari yang sama,.
de yang terjadi selang sehari,...



Mmmmm,...dengan pe yang terjadi ni,.
sape yang patut di persalahkan,...?
pemandu bas?,..or masalah teknikal,...????
Ntah,.. hanya pihak polis yang menyiasat jer tahu sume ni,...
Kadang2 tu,..sume ni brlaku pon disebabkan dari tindakan manusia tu juga,..
bersikap terburu2,..selfish,..nk cpt jer thu,..smpaikan keselamatan org len pon tak d hiraukan,..
grrr,...
*Oppss,..ter'emo' plak,.. huhu




Aq harap,..kwn2 aq yang berulang-alik dari kmpung dengan menaiki bas,selamat pegi dan balik....
Amin,... 





Renung-renunglah,.....
Sekian,....






*Sumber dari Harian Metro.









Comments
6 Responses to “Bas lagi,....”
  1. aisya says:

    ok.bakat wartawan dah ade :)

  2. ahakz,..~
    just luahkan pe yg d hati,...
    =)

  3. kat sini....saya dah follow awk..klu free ikut sy gak:)

  4. nub says:

    perhhh..kemalangan gred A ni..


    huhhu

  5. eza=thankz,. =)
    nub=ade gred ea,..? huhuhu

  6. mmg aku tak nak naik bas pon skang

Cikgu PN. Powered by Blogger.